Budgeting

4690 Views No Comments




Poate parea destul de complicat sa se dea o valoare serviciilor profesionale creative, in special atunci cand este vorba despre materiale foarte complicate. De asemenea, este la fel de complicat si pentru o persoana din exterior sa seteze un pret si de aceea este bine ca inca de la inceput sa se stabileasca bugetul alocat pentru ca cei care executa materialul sa stie in ce suma trebuie sa se incadreze.

Tocmai de aceea inca de la primele intalniri cu potentialii clienti ii intrebam ce scopuri au si ce isi doresc sa obtina din proiectul lor. Aceste raspunsuri ne dau informatii despre ceea ce trebuie sa facem intr-un proiect si de asemenea ne ajuta sa stabilim un buget.

Pentru ca totul sa fie cat mai clar, iti explicam procesul de bugetare in cadrul unor productii de amploare.
Pentru productii cu un buget restrans, intregul proces se va diminua in functie de specificul fiecarui proiect.

Sunt mai multe aspecte care conteaza in determinarea bugetului, dupa cum urmeaza:

Dreptul de autor
Dreptul de a produce un film bazat pe un joc, un roman, o melodie sau realizarea unui material video ca si remake sau sequel poate implica un cost aditional.

Scenariu
Un scenarist uneori poate avea un cost suplimentar destul de ridicat. Depinde cu cine vrei sa lucrezi. Scenaristii foarte mari pot sa solicite un pret cuprins intre 100000 si 200000 de dolari pe saptamana. Nu este cazul nostru, dar incercam sa iti explicam ce implica de fapt un scenarist.

Producatorii
Producatorii de film si producatorii executivi sunt adesea bine platiti, un producator de top castigand un salariu de sapte cifre, bonusuri si o parte din profit. Pentru Spider-Man (2002), producatorul Laura Ziskin estimeaza ca a primit peste 30 de milioane de dolari. De asemenea, acesta este doar un exemplu pentru a explica faptul ca un producator anume poate creste cu mult costurile.

Regizor
In cazul regizorului situatia este similara cu ceea ce se intampla in cazul producatorilor. Un regizor celebru va avea cu siguranta un pret foarte mare.

Actori
Vedetele de film pot solicita comisioane uriase pentru simplul fapt ca sunt prezente. Uneori un actor va accepta cel mai mic buget in schimbul unei parti mai mari din profit.

Costuri de productie
Costul producerii filmului include salariile echipajului, designul de productie, costurile de studio, costumele, cateringul, cazarea, transportul, calatoriile, cazarea etc. Directorul de fotografie este de obicei cel mai bine platit membru al echipei.

Efecte vizuale:
Costul efectelor imaginilor generate de calculator si al altor efecte vizuale in postproductie depinde in mare masura de cantitatea de munca, de calitatea dorita si de efectele solicitate de companie.

Muzica
Compozitorii de muzica pentru film de top pot solicita sume exorbitante. La fel si formatiile recunoscute. In functie de ceea ce soliciti pretul poate sau nu sa creasca iar bugetul se va modifica. In acest sens pot fi angajate formatii locale sau interpreti necunoscuti care vor dori sa faca parte din materialul video doar pentru a ajunge la public.

Acestea sunt cele mai importante elemente care vor afecta bugetul unui film si trebuie luate in considerare si analizate separat pentru fiecare proiect in parte.

Avand in vedere toate acestea, este evident de ce bugetul maxim alocat trebuie stabilit inainte de a demara procesul de productie.

Client

ABV studio

Date

October 30, 2018

Director
Actor

Winning Awards

Leave us a comment

Our Partner

Quick Menu