Sound Design

276 Views No Comments
Sunetul

Este foarte important ca materialul video sa aiba un sunet clar si inteligibil. In cazul in care materialul trebuie sa contina si sunete din natura, sau sunetul masinilor care se deplaseaza pe sosea, se vor alege zone specifice care sa asigure aceste elemente.

Sound Design

Acesta este procesul de inregistrare, achizitionare, manipulare sau generare de elemente audio. Este o operatiune utilizata intr-o varietate de discipline, inclusiv cinematografie, productie de televiziune, teatru, inregistrare si reproducere a sunetului, live performance, arta sonora, post-productie si dezvoltare de software pentru jocuri video. Designul de sunet implica cel mai frecvent manipularea unui sunet anterior compus sau inregistrat, cum ar fi muzica si efectele sonore. In unele cazuri, aceasta etapa poate implica si compozitia sau inregistrarea audio pentru a crea efectul dorit.

Sound design cu exemple

Un exemplu de sound design este strigatul unui strain sau sunetul armei care se declanseaza intr-un joc video. Un designer de sunet este cel care creeaza aceste sunete. Designul de sunet necesita abilitati tehnologice si artistice. Un designer de sunet trebuie sa dezvolte cunostinte excelente si tehnici de inregistrare, mixare si efecte speciale pentru a crea sunete unice si interesante.

Ce implica etapa de sound design?

Designerii de sunet si compozitorii incep sa lucreze studiind scenariul, colectand cat mai multe informatii despre orice sunet pe care trebuie sa il integreze in materialul video. La fel ca in toate celelalte aspecte ale designului, echipa se va reuni pentru ca designerul sa stabileasca de la bun inceput toate detaliile si toate obiectivele.

Designerul de sunet colaboreaza indeaproape cu directorul si cu o serie de alti membri ai echipei pentru a crea lumea auditiva a materialului video.

• Designerul de sunet poate crea efecte sonore, atmosfera, texte sonore si ambiante filmice care vor genera lumi naturale si abstracte pentru poveste, precum si o legatura emotionala si dramatica a audientei cu materialul video.
• Designerul de sunet poate alege, edita si remixa muzica; lucreaza cu un compozitor pentru a crea muzica originala, sau poate lucra cu actori de teatru pentru a produce sunetele.

Utilizarea programelor specifice

Sound Design-ul este o etapa ce poate fi privita si interpretata ca o inginerie software. Pentru a edita sunetele si pentru a le transforma in alte sunete potrivite pentru materialul video, este nevoie de programe specifice de editare a sunetului. Aceste programe implica o cantitate considerabila de munca si timp alocate de sound designer, pentru ca la final sunetul sa fie perfect.

Designerul de sunet poate oferi sfaturi in ceea ce priveste modul in care ar trebui sa se auda sunetele din materialul video, ceea ce poate implica ajustari acustice ale materialelor audio deja existente sau un upgrade de dispozitive. Pot fi solicitate mai multe microfoane sau repozitionarea microfoanelor deja existente astfel incat sunetul sa se auda perfect.

Pentru a avea succes, designerul profesist de sunet trebuie sa aiba o gama imensa de seturi de competente creative si tehnice, inclusiv un auz bine dezvoltat, o putere de intelegere globala a istoriei muzicale si a genului muzical din care face parte un anumit sunet, sensibilitatea unui muzician pentru a percepe timbrul, ritmul, melodia, armonia si structura muzicala precum si o capacitate de intelegere profunda a impactului sunetelor asupra psihicului uman.

Cel mai important, designerii de sunet inteleg puterea extraordinara a sunetului pentru a expune corect povestea, pentru a transporta o audienta direct in continutul video si pentru a face ca filmarea sa fie o experienta cu adevarat de neuitat.

Client

ABV studio

Date

October 30, 2018

Director

Winning Awards

Leave us a comment

Our Partner

Quick Menu