Pre-Production
Pre-productia este cea mai importanta etapa a procesului de filmare si se refera la sarcinile intreprinse inainte de inceperea productiei. Este foarte important sa nu fie sarita aceasta etapa, si lucrand cu noi ai garantia ca nu vom omite niciun pas important in drumul catre cel mai bun material video.
Procesul de filmare are loc in trei etape distincte: pre-productie, productie si post-productie. Stabilirea tuturor elementelor din pre-productie de la bun inceput ajuta foarte mult echipa care va realiza materialul video.
Poti privi pre-productia ca pe infiintarea unui magazin online atunci cand vrei sa vinzi ceva pe internet. Initial vei face magazinul si apoi vei publica produsele in mediul online, corect?
Inainte de a se trece la lucrurile distractive, cum ar fi de exemplu filmarea propriu-zisa, se va trece in mod sigur prin etapa de pre-productie. Fiecare productie este unica si trebuie sa fie tratata in consecinta. Inainte de a trece la treaba ,se va elabora o lista de verificare initiala.
Primul pas – setarea unui buget preliminar
Inainte de a trece la executie se va stabili bugetul in care se va incadra intreaga operatiune. Este recomandat sa ai o idee generala de la bun inceput asupra unui buget maxim disponibil pe care sa il gandesti cat mai realist inainte de a trece la etapa urmatoare.
Programul de productie
Acesta este cel de al doilea pas. Se va face un program cu etapele pe care le vom urma pentru a produce materialul video solicitat. In aceasta etapa sunt stabilite persoanele care vor avea un rol in productia materialului video precum si atributiile specifice fiecareia. Tot in aceasta etapa este stabilit si regizorul de proiect care va ajuta producatorul sa implementeze cel mai eficient program de productie.
Tehnicile de productie
In acest moment sunt stabilite in mod exact metodele de obtinere a materialului video. Se vor stabili cu exactitate programele de editare si procesare necesare si se va asigura disponibilitatea lor. In afara de produsele software, tot acum vor fi stabilite si materialele si instrumentele necesare pentru productie si pentru crearea cadrelor.
Acest pas este foarte important. Daca este realizat corespunzator, se va economisi foarte mult timp ulterior.
Stabilirea unui program clar
Dupa ce toate detaliile de mai sus au fost puse la punct, se va face un program in functie de care va avea loc filmarea cadrelor. Este important sa se determine exact cate scene pot fi inregistrate intr-o singura zi.
Numarul de scene care se pot filma intr-o zi difera in functie de tipul materialului video si de particularitatile sale stabilite deja intr-o faza anterioara.
Planificarea finala
La final, fiecare membru al echipei va sti exact ce trebuie sa faca si ce rol are in realizarea materialului video. Vor fi verificate din nou cu atentie toate paginile scenariului si se vor analiza din nou elementele de productie reprezentate de recuzita, cascadorii, casting daca este necesar, efecte speciale, si lista poate continua. Lista finalizata a acesto elemente elcatuiteste planul pe care se va baza etapa de productie.
Tot in aceasta etapa se vor nota din nou sumele aferente fiecarui element in parte pentru a se verifica daca bugetul trebuie modificat sau intreaga planificare se incadreaza inca in bugetul stabilit initial. Dupa ce toate aceste detalii au fost puse la punct, se va trece la etapa urmatoare.