Karen Duvall:“I’m the kind of person who stays ’til the end of the party.”
“An Unbelievable Story of Rape” este un articol de investigație publicat în 2015, câștigător al Pulitzer Prize for Explanatory Reporting, realizat de către doi jurnaliști, Ken Armstrong și T. Christian Miller. Articolul a primit numeroase recunoașteri internaționale prin expunerea unor situații reale ce ulterior au condus către realizarea mini-seriei Unbelievable, distribuită de Netflix. Jurnalistul T. Christian Miller (organizația ProRepublica) cerceta cazul unei fete violate din Lynnwood, Washington cu pseudonimul Marie Adler, în timp ce Ken Armostrong (organizația The Marshall Project) lucra la investigarea unor alte patru violuri din Aurora, Westminster, Golden și Lakewood, Colorado. Ulterior, tot mai multe piste conduceau către conexiunea dintre cazurile din Washington și Colorado, iar jurnaliștii au început să colaboreze prin intermediul celor două detective Stacy Galbraith și Edna Hendershot, ce se ocupau de aceste cazuri.
Mini-seria documentează faptele reale, pornind de la cazul lui Marie Adler, o adolescentă singură, crescută în diferite cămine sociale care este violată într-o noapte. Prin prisma faptului că nu există niciun aparent indiciu care ar putea conduce către atacator, se suprapun atât îndoiala părinților adoptivi, cât și a poliției în ceea ce privește mărturia fetei. Marie cedează presiunilor polițiștilor care nu au încredere în ea și decide să își schimbe pledoaria, declarând că nu a existat niciun viol. Consecințele unui sistem disfuncțional se vor resimți direct în cazul lui Marie: aceasta va trece printr-o perioadă de depresie și tentative suicidale care vor culmina cu pierderea jobului și cu darea ei în judecată pentru declarație falsă. Așadar, Marie pledează vinovată, cazul este închis, iar criminalul rămâne în libertate. Acțiunea se va muta în alt stat, Colorado, asupra detectivului
Karen Duvall, care investighează un alt caz de viol. Duvall apelează la detectivul Grace Rasmussen în urma unor indicii comune pe care le reperează și la alte cazuri. Cele două vor schimba dosarele de investigație și vor observa conexiunile evidente între violurile nerezolvate – fiind vorba de aceeași persoană în cauză. Până la finalul investigației însă, nimeni nu va ști de existența cazului lui Marie din Lynnwood, Washington
Grace Rasmussen:“Please don’t apologize for doing what you needed to do to feel safe.”
După o investigație amănunțită și complicată, toate elementele comune ale cazurilor coincid, iar cele două detective reușesc să-l găsească pe criminal, condamnat ulterior la 325 de ani de închisoare. Ultima conexiune realizată de către detective va fi cu primul caz, cel al lui Marie.
La o primă vedere, o potențială pistă a mini-seriei poate consta în portretizarea incompetenței primilor doi detectivi și existența violurilor ulterioare din cauza ignorării primului. Însă, în această poveste există o privire neutră față de deciziile luate de către detectivii din Lynnwood, scopul nefiind unul al problematicii de gen – diferențele prin care bărbații și femeile tratează astfel de cazuri, ci mai degrabă efectele resimțite asupra victimelor.
Mini-seria aduce la lumină aceste cazuri de viol, dar mai mult, atenția este asupra modului în care victimele sunt tratate ulterior, în funcție de felul în care acestea reacționează. În Unbelievable, Marie este exponenta unui sistem disfuncțional în care totul se dărâmă, iar efectul de bullying și condamnare a victimei este prezent în toate structurile sociale din care face parte – trauma propriu- zisă ajunge să devină una secundară, fiind surclasată de consecințele profund resimțite la nivel social.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=QTIkUzkbzQk
Text scris de ILINCA STRATON